De Gaanders vieren ‘met Gaandrië de wereld over’ carnavalsfeest.

 

Gaanders carnaval in Swetterhage

carnavalvieren 01

Het echte carnavalsfeest met motto ’met Gaandrië de wereld over’ werd door de Gaanders afgelopen woensdag geopend in Zoeterwoude door Prins Ronald, Page Annemieke en Opper Ed. Samen met de Pintengluurders waren we te gast bij zorginstelling Swetterhage. Met alle gehandicapten op locatie we uitbundig het carnavalsfeest gevierd. Ook Swetterhage hadden een eigen Prins en Page die geïnstalleerd werden door de Gaanders. De inwoners hier beleven veel plezier aan de gezelligheid, muziek en leut en gein wat door de Gaanders gemaakt wordt.

 

 

 

 

Oudere jongeren carnaval in Swetterhage

carnavalvieren 02

Na de verbouwing van Emmaus was er geen mogelijkheid meer om gezamenlijk carnaval te vieren. Hierop besloten de Gaanders contact te leggen met de plaatselijke oudervereniging en een aantal vrijwilligers. Hieruit bleek dat het enthousiasme om toch iets te vieren groot was. Het muziekgebouw aan de Schenkel werd versierd en met busjes werden oudere-jongeren opgehaald om gezamenlijk carnaval te vieren. Een volle zaal met 80 gasten die getrakteerd werden op een hapje en drankje, een optreden van Prins, Page, Opper en later het Gaanders oudprinsenkoor. Natuurlijk werd er tussendoor op de muziek van Jan Groeneweg een polonaise gelopen. Wij blikken terug op een gezellige en geslaagde middag.

 

 

 

Tienerdisco in The Base

carnavalvieren 03

Voor tieners is het fantastisch om te mogen gaan ‘stappen’ bij Bardancing Base in het dorpshuis. Een locatie waar ze nog niet mogen komen, maar waar onder leiding van een echte Deejay carnaval gevierd wordt met de Gaanders en ook de Koomers van de Gaanders. Deejay Kevin heeft de tieners bezig gehouden met het lopen van de polonaise maar ook danswedstrijden en speciale dansjes. Helemaal moe gedanst kwamen de kids uit de kelder van het dorpshuis voldaan naar buiten. Maar ook voor De Gaanders is dit een intensieve dansavond.

 

 

 

 

Gaanders Optocht

carnavalvieren 04Wat een mooi spektakel in Gaandrië afgelopen zaterdag, de carnavalsoptocht. ‘s- Morgens waren De Gaanders samen met de Damzwabbers uitgenodigd door Burgemeester Tigelaar in het gemeentehuis. Hier heeft Prins Ronald de burgemeester gewezen op de gemeentelijke en burgerlijke participatie, deze is onontbeerlijk van een goed resultaat. Alleen d.m.v. goede samenwerking komen initiatieven van de grond en houd men gemotiveerd. Na een aantal toezeggingen van de burgemeester werd de bekende Gaanders hamer van ‘heerschappij’ uitgereikt aan de Prins en het startsein voor de optocht gegeven. Na eerst een route in Leidschendam verreden te hebben, trok de tocht naar Gaandrië met een heerlijk zonnetje in de rug. Een bonte stoet trok die middag door het Gandriaans rijk. Opvallend zijn de vrienden groepen die uit ouders én kinderen bestaan en samen feest vieren. De laatste jaren is de gebruikelijke carnavalsoptocht uitgegroeid tot een waar spektakel, met ieder jaar mooiere creaties die al weken van te voren gebouwd worden. Ook dit jaar had de jury een speciale stop bij de kerk ingebouwd, met bestuurslid Jack Overdevest waar alle deelnemers hun visitekaartje konden afgegeven. Middels een stop teken werden de deelnemers vloeiend na de test doorgelaten. Er werd geroeid, gedanst, gezongen maar ook werd de jury op ‘lekkers’ getrakteerd om een zo hoog mogelijke score te krijgen. Op deze manier kon de jury alles objectief bekijken en beoordelen. Het motto ’ ’met Gaandrië de wereld over’ werd middels, luchtballonnen, vliegtuigen, stoomvoertuigen en zeppelin uitgebeeld op de kar en kledij. Prins Ronald en Page Annemieke gingen op ezels en paarden de wereld rond op de bekende Gaanders bus. De Gaanders, 44 jaar geleden opgericht na een busreis naar Amsterdam, hadden de bus van weleer op de kop weten te tikken. Deze reed voorop mee in de optocht. 

carnavalvieren 05

carnavalvieren 06

 carnavalvieren 07

 

 

 

 

 

Gaanders straatcarnaval

carnavalvieren 08carnavalvieren 10Na de optocht werd het kruispunt bij De Bles afgezet voor het gezellige straatcarnaval. Ondanks de koude wind waren er veel bezoekers naar toe gekomen. De versierde stoom’punkstream’ oplegger van de Booming groep stond boven aan de Meerlaan, met lekkere muziek en een laser apparaat om het feest te continueren. Speciaal voor het straatcarnaval was er een springkussen door Set in Motion opgebouwd en de Bavaria Partykar door de Bles geplaatst. Kortom alle ingrediënten voor een gezellig straatcarnaval feest. En voor wie het koud had, stonden de deuren van de Bles open om binnen na te praten. Op het podium buiten werden de prijzen van de optocht door Prins Ronald, Page Annemieke en Opper Ed bekend gemaakt.(de verschillen in de einduitslag waren minimaal) Tevens dankzegging aan de speciale jury die het niet gemakkelijk had deze middag. Alle deelnemers werden onder meer bedankt voor deelname, creativiteit en uitstraling.

 

carnavalvieren 09Einduitslag;

1e prijs Booming groep met punksteam thema
2e prijs Srednaag Ed met een Zeppelin
3e prijs Wendy Koot in wereld uitvoering
4e prijs Kroegtijgers met mooie dansjes
5e prijs Groep van Ilse van Santen in vliegtuig
Loopgroepprijs Heksen met bezems
Aanmoedigingsprijs Stompwijk’92 C voetbal team
Pechprijs Groep van Sjoerd van Bemmelen’ ballon problemen’

 

Gekostumeerd Bal;

carnavalvieren 11Later in de avond maakten de Gaanders zich op voor het gekostumeerd bal in De Bles, het carnavalsfeest waar veel jonge carnavalsvierders op af komen. De animo is groot om verkleed te komen naar dit feest, wat tot de mooiste uitdossingen leidt. Prijswinnaar voor best verkleden waren Bjorn vd Haar, Tanja vd Helm en de groep van Marielle en haar vriendin.
Na een start om half 9 eerder die dag, zijn dit zware polonaises voor Prins, Page en Opper. Tot in de kleine uurtjes werd er gezellig gefeest met deejay Nozem op de muziek van Jan Greenaway waarna laat het bedje opgezocht werd door de raad van elf, daar de carnavalsmis de volgende dag weer vroeg op het programma stond.

 

 

 

De Gaanders carnavalsmis met The Old Princes in Harmony

De Gaanders carnavalsmis werd voorgegaan door Pastoor Broeders die voor een volle kerk de mis voorging. Via de voordeur van de Heilige Laurentiuskerk werden Prins Ronald, Jeugdprins Bas en Page Annemieke en Jeugdpage Nathalie en de raden van elf de kerk waardig binnen geleid. De pastoor heette iedereen ludiek welkom heette met ‘hallo allemaal, fijn dat u er bent’, wat zingend gecompleteerd werd. Het oud prinsenkoor van de Gaanders, ‘the Old Princes in Harmony’ zongen de mooiste liederen onder leiding van dirigent Bram Soentjens en muzikale omlijsting van Aad Paardekoper. The Old Princes kregen na afloop een staande ovatie van het publiek. Wat resulteerde in een korte toegift. Natuurlijk ontbrak het gebed van de nar niet waarna de pastoor iedereen nog veel plezier en vrede toewenste.

carnavalvieren 12

 carnavalvieren 14carnavalvieren 13

 

De Gaanders Swingo in De Bles

carnavalvieren 15In de namiddag van de zondag volgende ‘de swingo’ in De Bles. Op een uitgereikte bingokaart konden de bezoekers de gezongen of gespeelde liederen wegstrepen van de ‘Dynamic Voices’o.l.v Marian Pijnacker, De Pintengluurder en The Old Princes in Harmony’ o.l.v. Bram Soentjens.
Winnaar van de Swingo middag was Sanne Loomans die samen met haar Page moeder de scorekaart goed weggestreept had. Ondanks de vroege winnaar werd het gehele repertoire afgemaakt met aansluitend een toegift de ‘grote beer’. Een leuke nieuwe Gaanders invulling voor alle leeftijdsgroepen. De foto’s van alle Gaanders activiteiten zijn geschoten door Carmen Oliehoek en te bewonderen op Gaanders.nl of de Gaanders Facebook pagina waar ook leuke films staan.

 

 

3x alaaf De Gaanders

P.R. De Gaanders.

 

TOP